Vad är en bilservice

Icon
Få en gratis offert idag!

En bilservice är

Ett underhåll för din bil. För att en bil ska rulla på ett bra sätt är det viktigt att den underhålls på ett bra sätt och servas med jämna mellanrum. Detta för att förebygga att eventuella problem uppstår. Det är också viktigt att underhålla och serva bilen för att upprätthålla bilens prestanda. Här nedan följer några tips på saker och ting man kan göra för att hålla sin bil i trim.

 

Vad gör mekanikern?

En mekaniker kontrollerar olika slitagekritiska komponenter i din bil När det är dags för den att servas

Arbetet som utförs i en bilservice varierar, det beror på vad tillverkaren rekommenderar ska göras vid varje enskilt servicetillfälle. De vanligaste förekommande arbetsmomenten i en service är oljebyte och byte av oljefilter men en service innehåller många andra kontrollpunkter och bytesintervaller.

En bra verkstad har kunskap om när vilket arbete ska genomföras på din bil och följer ett protokoll som tagits fram av bilens tillverkare. Allt för att bilen ska fungera på ett optimalt sätt.

När ska bilen servas?

När och hur ofta bilen ska servas beror på hur mycket du brukar bilen. Bilägaren behöver ta hänsyn till två typer av serviceintervall. Årsintervall och milintervall. En bra tumregel är att bilen bör servas en gång per år för att den ska fungera som avsett. Kör du längre än normalt kanske du till och med behöver mer än en service per år. I det fallet behöver du ta hänsyn till milintervallet.

Serva bilen varje år

Kör du bilen väldigt lite?

I de fall du kör väldigt lite finns en risk att underhållet blir eftersatt om du förlitar dig på milintervallet. Då ska du hellre basera din bils servicebehov på årsintervallet och utföra en årsservice. Motoroljans egenskaper försämras med tiden. Kör man många korta sträckor ska motoroljan bytas minst en gång om året.

I bilen finns en serviceindikator som tänds när det är dags för bilen att genomgå service. Den tar hänsyn till den körda sträckan och tiden, vilket betyder att servicellampan tänds på det som inträffar först. Kör du mycket tänds den på grund av att du uppnått nästa serviceintervall för körsträckan och kör du lite tänds den för att det gått 365 dagar sedan din senaste service.

 

Vad händer om bilen inte servas

Varför är invändig bilrekond av bilens insida så viktig?

Genomgången av din bil kontrollerar att bilen fungerar som den ska. Det är viktigt för din och dina medtrafikanters säkerhet. Säkerhet är en viktig del i servicearbetet – kanske upptäcks skador som kan leda till haveri som kan komma att skada dig eller andra i trafiken, kanske upptäcks skador som om de upptäcks i tid kan bespara dig dyra reparationer under din service.

En ofullständig servicebok leder också till att din bil blir svårsåld och tappar i värde. Ingen vill köpa en bil som inte skötts om, där skador och eventuella brister inte finns dokumenterade.

 

Få en gratis offert idag!

Eller ring oss på