Så här byter du olja i din bil

Att byta olja i din bil är en viktig del av underhållsrutinerna. Att ha tillräckligt med ren olja i motorn håller den smord och fungerar korrekt. Här är en steg-för-steg-guide för att byta olja i din bil:

Förbered dig för oljebyte

Innan du börjar, se till att du har allt du behöver: en oljepanna, ett oljefilter, ny olja och en ny oljepåfyllningsplugg. Se till att du också har handskar och skyddsglasögon.

Töm gamla oljan

Börja med att öppna huven och hitta oljepåfyllningspluggen. Ta bort den och sätt in oljepannan under bilen för att fånga upp den gamla oljan. Ta bort oljepluggen under bilen för att tömma all olja. Låt oljan rinna helt tills det inte finns mer som kommer ut.

Byt oljefiltret

Ta bort det gamla oljefiltret med hjälp av en oljefiltersnyckel och byt ut det mot det nya. Se till att sätta fast det ordentligt.

Fyll på med ny olja

Sätt i den nya oljepåfyllningspluggen och fyll på med ny olja genom påfyllningshålet. Kontrollera din bils manual för att se hur mycket olja som behövs för din specifika bilmodell.

Kontrollera oljenivån

Efter att ha fyllt på med ny olja, starta motorn och låt den gå i några minuter. Stäng av motorn och kontrollera oljenivån med oljestickan. Se till att oljenivån är inom det rekommenderade området.

Kassera den gamla oljan

Slutligen måste du kassera den gamla oljan på rätt sätt. Kontakta din lokala återvinningsanläggning för instruktioner om hur man kassera den på rätt sätt.

Genom att byta olja regelbundet håller du motorn i gott skick och förlänger bilens livslängd. Tänk på att alltid följa tillverkarens rekommenderade serviceintervaller och använda rätt typ av olja för din bil.