Så här reparerar du en trasig hastighetsmätare

Så här reparerar du en trasig hastighetsmätare – En guide för bilägare

Har du märkt att hastighetsmätaren på din bil inte längre fungerar? Det kan vara irriterande att köra utan att veta vilken hastighet du håller. Lyckligtvis finns det några enkla saker du kan göra för att åtgärda detta problem på egen hand. I den här guiden kommer vi att ta en titt på några steg du kan följa för att reparera en trasig hastighetsmätare på din bil.

Felsökning av hastighetsmätare

Innan du börjar med reparationer är det viktigt att du felsöker problemet. En trasig hastighetsmätare kan ha flera orsaker, så det är bäst att börja med att ta reda på vad som orsakar felet. Här är några saker du kan göra för att felsöka hastighetsmätaren.

Kontrollera hastighetssensorn

Hastighetssensorn är den vanligaste orsaken till en trasig hastighetsmätare. Den sitter vanligtvis på växellådan eller hjulnavet och är ansvarig för att mäta bilens hastighet. Om sensorn inte fungerar som den ska kommer hastighetsmätaren inte att fungera korrekt. För att testa sensorn kan du använda en multimeter och mäta spänningen när hjulen snurrar. Om sensorn inte ger rätt spänning kan det vara dags att byta ut den.

Kontrollera hastighetsmätarkabeln

Om hastighetsmätarsensorn fungerar som den ska, kan det vara själva hastighetsmätarkabeln som är trasig. Kabeln är vanligtvis placerad mellan växellådan och hastighetsmätaren i instrumentpanelen. Om kabeln är bruten eller skadad på något sätt, kommer hastighetsmätaren inte att fungera. Kontrollera att kabeln inte är skadad eller sliten, och byt ut den om det behövs.

Kontrollera instrumentpanelen

Om både hastighetsmätarsensorn och kabeln är i gott skick, kan problemet vara instrumentpanelen. Detta kan vara svårt att reparera på egen hand, så det är bäst att ta bilen till en professionell verkstad. En mekaniker kan testa instrumentpanelen och ersätta eventuella trasiga delar.

Sammanfattning

En trasig hastighetsmätare kan vara irriterande och farligt, men det finns några enkla saker du kan göra för att åtgärda problemet på egen hand. Felsökning är det första steget, och om problemet ligger hos hastighetsmätarsensorn eller kabeln kan du byta ut dessa själv. Om problemet ligger i instrumentpanelen bör du ta bilen till en professionell bilverkstad för reparation. Med lite tålamod och kunskap kan du snabbt och enkelt få din hastighetsmätare att fungera som den ska igen.