Vad kostar det att montera dragkrok?

Att montera dragkrok på din bil kan vara en riktigt smart investering för dig som behöver använda bilen för att transportera tunga saker eller dra släpvagnar. Men vad är det för kostnader som följer med en sådan investering och hur mycket kan det kosta att montera dragkrok på din bil? I denna artikel går vi igenom vad som påverkar kostnaden och ger dig en uppskattning av vad du kan förvänta dig att betala.

Materialkostnad

Innan du kan få en dragkrok monterad på din bil, behöver du köpa själva dragkroken. Kostnaden för dragkroken kan variera beroende på vilken modell och typ du väljer, men det kan röra sig om allt från 500 till 3000 kronor. En dragkrok i högre prisklass kan vara mer robust och ha fler funktioner, så som att den kan fällas undan när den inte används.

Vilken typ av dragkrok ska monteras

Det finns tre olika typer av dragkrokar:

  • Fast dragkrok.
  • Avtagbar dragkrok.
  • Infällbar dragkrok.

En fast krok är i regel billigare än en avtagbar krok. Det finns även infällbara dragkrokar som viks in under bilen, men dessa är sällan möjliga att eftermontera utan behöver beställas som extrautrustning till ny bil. 

Skillnaden mellan fast och avtagbar dragkrok är just att den avtagbara kroken kan plockas bort, vilket gör att man slipper ha den utstickande bak på bilen när den inte används. En liten, mycket liten, brasklapp gällande avtagbar dragkrok är att om man väl monterat dit den så måste den gå att ta av, annars kommer din bil inte att gå igenom bilbesiktningen.

Vilket eluttag krävs?

När det gäller att montera en dragkrok, är det viktigt att också tänka på vilket eluttag som krävs för att koppla in släpvagnens belysning. Det finns två vanliga alternativ för eluttag: 7-polig och 13-polig.

En 7-polig kontakt är det mest grundläggande eluttaget och är tillräckligt för de flesta små släpvagnar som endast behöver grundläggande belysning och bromsljus. Denna typ av eluttag fungerar även med en del cykelhållare och lätta lasthållare.

För större släpvagnar, båttrailers och husvagnar, är det dock vanligtvis nödvändigt med en 13-polig kontakt. Detta ger tillräckligt med kablar för att hantera de extra funktionerna som dessa typer av släpvagnar vanligtvis har, såsom backljus, automatisk nivåkontroll och inbyggda batteriladdare. Det är också vanligt att moderna bilar har ett antisladdsystem som kräver en 13-polig kontakt.

Det är viktigt att kontrollera vilken typ av eluttag din släpvagn har och se till att det matchar det eluttag som monteras på din bil. I vissa fall kan en adapter användas för att konvertera mellan olika typer av eluttag, men det är alltid bäst att ha rätt typ av kontakt från början för att undvika problem längs vägen.

Monteringskostnad

Att montera dragkrok på bilen kan vara en ganska omfattande process, särskilt om det handlar om en mer avancerad modell. Det är därför alltid en bra idé att överlåta arbetet till en professionell verkstad som kan garantera att dragkroken monteras korrekt och säkert. Priset för monteringen kan variera beroende på bilmodell och modell av dragkrok, men en generell uppskattning ligger på mellan 2000 och 5000 kronor. Detta inkluderar normalt kostnaden för arbete och eventuella extra tillbehör som behövs för monteringen.

Övriga kostnader

Det finns vissa biverkningar av att installera en dragkrok på din bil, och det är viktigt att ta hänsyn till dessa när du räknar ut kostnaden för att montera dragkrok. En sådan kostnad är bilens registreringsbesiktning, som är obligatorisk när du installerar en dragkrok på bilen. En sådan besiktning kan kosta mellan 500 och 2000 kronor beroende på var i landet du bor.

Slutsats

Att montera dragkrok på din bil kan vara en bra investering om du regelbundet behöver transportera tunga saker eller släpvagnar. Kostnaden för dragkrok kan variera från 500 till 3000 kronor beroende på vilken modell och typ du väljer. Kostnaden för själva monteringen kan variera mellan 2000 och 5000 kronor, beroende på bilmodell och dragkrokens modell. Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till bilens registreringsbesiktning, som kan kosta mellan 500 och 2000 kronor. Sammantaget kan du förvänta dig att betala allt från 3000 till 10 000 kronor för att montera en dragkrok på din bil, men det är en investering som kommer att vara till nytta för dig under många år framöver.